Frank Miller 

(Olney27 januari 1957) is een Amerikaans auteur, regisseur en comictekenaar en -schrijver. Hij is vooral bekend van zijn Batman-versie en zijn volledig door hem uit de grond gestampte Sin City-reeks, waarvan comicverhalen verfilmd zijn in de films Sin City en Sin City: A Dame to Kill For.

In deze veelgeroemde beeldroman wordt het verhaal verteld over een ronin, een onteerde samoerai uit de dertiende eeuw die op mystieke wijze een tweede kans krijgt om de dood van zijn meester te wreken. Tot zijn verbazing wordt hij plotseling herboren in de eenentwintigste eeuw, in een futurisch en corrupt New York. Om zijn eer terug te krijgen moet hij de reïncarnatie van de moordenaar van zijn meester verslaan, de demon Agat. Toen RONIN oorspronkelijk werd uitgebracht als zesdelige serie was het een revolutionaire strip, die mede aan de basis stond van een nieuwe generatie beeldromans. Nu, ruim dertig jaar na dato, verschijnt Frank Millers klassieker eindelijk in een luxe, Nederlandstalige uitgave.

300 is een Amerikaanse film uit 2006 onder regie van Zack Snyder. De film is gebaseerd op een strip van Frank Miller en Lynn Varley. Die strip is op zijn beurt gebaseerd op de film The 300 Spartans uit 1962.

 

De film gaat over de slag bij Thermopylae, waarin de koning van SpartaLeonidas I, samen met 300 Spartanen vocht tot de laatste man tegen de koning van PerziëXerxes I en zijn gigantische leger. De slag bij Thermopylae is de geschiedenis ingegaan als het onmogelijke gevecht. Het gigantische leger van Xerxes werd voor een groot deel verslagen door slechts een driehonderdtal Spartanen, die uiteindelijk op twee na allemaal stierven.

 

De film is vrijwel beeld voor beeld afgeleid van het stripverhaal van Frank Miller. De manschappen die te zien zijn in de film zijn grotendeels gemaakt met de computer (dit heet CGI). Tijdens de postproductie zijn daarnaast de kleuren en het ruisniveau van de film wat aangepast, waardoor de film een wat rauwere uitstraling heeft. Het grootste gedeelte van wat men ziet in de film is sowieso niet echt. Slechts 10% van het decor is daadwerkelijk gebouwd, de rest is computeranimatie. Ook is er een bepaald decor wel in acht verschillende scènes gebruikt, omdat het zo divers was dat het er steeds anders uitzag vanuit een andere positie.