simon van hasseltschool              een monument;             18 jaar mijn werkthuis/lokaal/atelier

 

We nemen afscheid van dit prachtige gebouw en önze schitterende muurschildering. Onze opvolgers gaan er goed voor zorgen.

We zijn vanuit de school samen met Ben ter Beek op bezoek geweest bij mevrouw Dicky Bijlstra vd Zee, de dochter van Jan van der Zee.

Met haar toestemming proberen een mooie print van het originele werk in het nieuwe gebouw terug te laten komen.. We hebben genoten van haar gastvrijheid. Ook maken enkele leerlingen een eigen schilderij met deze muurschildering als uitgangspunt. We mogen mevrouw Bijlstra vd Zee nog in ons oude pand dit jaar ontvangen; een hele eer! 

De wand van het trappenhuis van de voormalige D. Bosschool met de ingang aan de Heesterpoort is voorzien van een immense schildering uit 1953 van de Groningse kunstenaar Jan van der Zee, een lid van De Ploeg. Het is geïnspireerd op het kinderboek Kees de jongen van Theo Thijssen. Het centrum hiervan wordt gevormd door Kees in schooluniform met boeken op zijn hoofd. Op de achtergrond zien we de Amsterdamse grachten. Links van hem een meester met zijn schoolklas. Mij is verteld dat de schoolklas gebaseerd is op kinderen die daadwerkelijk op de school hebben gezeten. Linksboven dansen kinderen in een kring. Rechtsboven zien we het gezin van Kees in groot verdriet, want de vader is stervende in de bedstee op de achtergrond. Rechtsonder zien we Kees met zijn vriendinnetje Rosa Overbeek. De boodschap is duidelijk: wie goed leert gaat een mooie toekomst in de stad tegemoet.